
Priima antaa kouluttajalle käyttöön helpot ja nopeakäyttöiset työvälineet sisällöntuotantoon. Verkko-oppimisprosessin suunnittelussa kannattaa kuitenkin lähteä liikkeelle ensin muutamasta perusasiasta.
Tavoite: Mikä on kurssin/oppimiskokonaisuuden tavoite? Mahdollisesti päätavoite ja osatavoitteet – esimerkiksi jokaisella kurssin kappaleella tai sisältösivulla voi olla oma oppimistavoitteensa.
Kohderyhmä: Ketkä ovat kurssin kohderyhmää? Mitä kohderyhmän suhteen on tärkeää huomioida kurssin sisällössä ja toteutuksessa?
Toimintamalli tai toiminta-ajatus: Miten kurssi toimii ja etenee? Miten kurssilla toimitaan? Mitä opiskelijan halutaan tekevän ja miten? Mikä on kouluttajan rooli?
Kurssin suorittamisen kriteerit: Miten oppiminen etenee? Miten oppimista seurataan? Miten osaamista näytetään? Mitä suoritetaan ja miten? Miten osaamista todennetaan ja arvioidaan? Miten tavoitteiden saavuttaminen arvioidaan?
Verkkokurssin tuottamisen prosessia on hyvä vaiheistaa esimerkiksi projektityyppisesti. Tässä yhdenlainen vaiheistus tekemisen tueksi:
Suunnittelu ja valmistautuminen
- Toimintamallin valinta: Miten kurssi etenee? Minkälainen kurssin rakenne tukee etenemistä?
- Osaamistavoitteet ja oppimispolku: Minkälaisia oppimiskokonaisuuksia rakennetaan tavoitteiden pohjalta? Rakentuuko polku kurssin sisään vai oppimispoluksi eri kurssien avulla?
- Materiaalien sekä tehtävien muotoilu/valinta
Kurssisisällön rakentaminen Priimaan
- Aineistot ja tehtävät: Mitä oppija tekee, lukee, näkee, kokee? Minkälaiset sisältölohkot tarvitaan? Miten sisällöt asetellaan?
- Suoritusasetukset ja testaus: Mistä ja miten oppijalle muodostuu suoritus? Suosittelemme testaamista aina testioppijatunnuksella!
- Viimeistely ja kurssin julkaiseminen
Kurssin toteuttaminen
- Suoritusten seuranta
- Palautteiden analysointi
Arviointi ja palaute kurssin jälkeen sekä jatkokehittäminen